Χώρος Διαδηλώσεων: Πολυτέλεια ή Ανάγκη;
Πολύς λόγος γίνεται σήμερα και όχι μόνο σήμερα για το γεγονός των διαδηλώσεων και την αναστάτωση που προκαλούν στο κέντρο της πόλης.
Δαβάζουμε στις εφημερίδες και ακούμε στις ειδήσεις, πως στην Αθήνα τους τελευταίους 12 μήνες πραγματοποιήθηκαν 3000 περίπου πορείες. Οι πορείες και διαδηλώσεις που αποτελούν πια καθημερινότητα, όπως επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί, έχουν ως αποτέλεσμα να παραλύει η πόλη.
Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα, έρχεται στο μυαλό μου το πρόγραμμα του 1990, που διατύπωσα για τη Θεσσαλονίκη, ως υποψήφιος υπερκομματικός δήμαρχος. Στο κεφάλαιο του προγράμματος «Η πόλη», έγγραφα: «να υπάρχει χώρος διαδηλώσεων-διαμαρτυριών» και στις ομιλίες μου ανέφερα ως προτεινόμενο χώρο τη Νέα Παραλία. Πρότεινα επίσης, η Δημοτική τηλεόραση, που τότε τουλάχιστον την έβλεπαν σχεδόν όλοι οι Θεσσαλονικείς, να είναι υποχρεωμένη να καλύπτει τις όποιες διαδηλώσεις, οποιονδήποτε φορέων και να μεταδίδει τα αιτήματά τους.
Τίθεται λοιπόν ξεκάθαρα και σήμερα το ερώτημα, γιατί να μην υπάρχει ένας οριοθετημένος χώρος διαδηλώσεων σε κάθε πόλη, έτσι ώστε και οι διαδηλωτές να μπορούν να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια που νιώθουν απέναντι στο πολιτικό ή άλλο σύστημα και τα αιτήματα τους, και παράλληλα οι πολίτες της πόλης να μην πλήττονται από το κλείσιμο των δρόμων, το μπλοκάρισμα της κυκλοφορίας και την αλλαγή δρομολογίων της δημόσιας συγκοινωνίας.
Με μια τέτοια ρύθμιση και οι διαδηλωτές θα γνωρίζουν ότι τα αιτήματά τους γίνονται γνωστά – άλλωστε γι’ αυτό το λόγο (πρέπει να) γίνονται οι πορείες και διαδηλώσεις – και δε θα υπάρχει το φαινόμενο, που σήμερα συμβαίνει, κανείς να μη γνωρίζει τους λόγους της οποιασδήποτε διαδήλωσης.
Με την θέσπιση ενός συγκεκριμένου χώρου διαδηλώσεων σε κάθε πόλη και ταυτόχρονη τηλεοπτική/ραδιοφωνική κάλυψη από τα ΜΜΕ, όπως είχε προταθεί τότε για τη Θεσσαλονίκη, οι δυσαρεστημένοι θα μπορούν να διαδηλώνουν και να διεκδικούν τα αιτήματα τους, δεν θα επηρεάζουν αρνητικά τους συνδημότες τους, οι οποίοι όμως πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις εξελίξεις και την έκβαση της διαδήλωσης και των αιτημάτων των διαδηλωτών μέσω της τηλεοπτικής/ραδιοφωνικής κάλυψης που θα παρέχεται.
Θα ενημερώνονται οι κάτοικοι της πόλης και όχι μόνο, για το γεγονός, χωρίς όμως να διέπονται από το αρνητικό συναίσθημα της δυσανασχέτησης στο άκουσμα της λέξης «Διαδήλωση». Θα είναι πολύ πιο ανεκτικοί και δεκτικοί στο άκουσμα των μηνυμάτων των διαδηλωτών και τη στήριξή τους σε αυτά, αφού ο τρόπος με τον οποίον εκδηλώνουν τη διαμαρτυρία τους δεν θα έχει αρνητική επίπτωση στους ίδιους και στην καθημερινότητά τους.
19.2.2020
Νίκος Παπαποστόλου
τ. υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Επικεφαλής της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ για την
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ