Φίλες και φίλοι, 

Όπως γνωρίζετε, για προσωπικούς λόγους, βρίσκομαι στο περιθώριο εδώ και μερικά χρόνια καθόσον αφορά στη διοίκηση της Εταιρείας, όμως νοιάζομαι γι’ αυτήν, όπως ακριβώς νοιάζομαι και για όλους εσάς, που με τις/τους περισσότερους πέρασα πολλά χρόνια ευχάριστα, έστω και εναλλασσόμενα με χρόνια αγωνίας. 

Επικοινωνώ μαζί σας για να σας πω ότι εμείς όλοι, η Εταιρεία, οι οικογένειές μας, η Ελλάδα αλλά και ο κόσμος όλος, βρισκόμαστε ενώπιον μιας μεγάλης Παγκόσμιας Κοινωνικής και Οικονομικής Κρίσης. 

Δεν φοβάμαι ότι θα συμβεί κάτι ανεπανόρθωτο έστω σε έναν από σας, είστε όλοι ακμαίοι και σε μια ηλικία που ό,τι κι αν έρθει, ό,τι και να σας βρει, θα είναι περαστικό. 

Εκείνο που δεν θα είναι περαστικό είναι ότι γύρω μας, γνωστοί μας κάποιας ηλικίας ή με προβλήματα υγείας, θα περάσουν δύσκολες μέρες, όπως δύσκολες μέρες θα περάσει το ελληνικό όπως και κάθε άλλο σύστημα Υγείας, έστω και της πιο προηγμένης χώρας. Το σε υπερβολικό βαθμό ευκολομετάδοτο αυτής της νέας ασθένειας, θα προκαλέσει την κατάρρευση όλων των συστημάτων Υγείας, σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες. 

Δύσκολες μέρες θα περάσουν και οι επιχειρήσεις, καθώς καταρρέουν τα εθνικά συστήματα, οι προγραμματισμοί και οι προϋπολογισμοί και των πλέον προηγμένων κρατών. Σημαντικοί κλάδοι κάθε εθνικής και της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκονται ήδη, επαναλαμβάνω, ΗΔΗ υπό κατάρρευση….αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία, τουριστική βιομηχανία γενικώς έχουν και θα έχουν ανεπανόρθωτες βλάβες. Τα χρηματιστήρια έχουν ήδη καταρρεύσει….το επικρατούν οικονομικό σύστημα παγκοσμίως έχει τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόσο μεγάλη ισχύ, που έγινε αποδεκτό και από κάθε πολέμιό του, που το εφαρμόζει επιμελώς, παρότι “φραστικώς” προσπαθεί με την επίφαση κάποιας ιδεολογίας να θέλει να εμφανίζεται ότι δεν το αποδέχεται. 

Είμαι βέβαιος ότι, για την Κοινωνική και Οικονομική Κρίση που ήρθε και θα επιδεινωθεί, η διοίκηση της επιχείρησης έχει ήδη σκεφτεί και προετοιμάσει την όποια αντίδραση, την όποια ενναλακτική λύση για αυτή την περίπτωση…. 

ΟΜΩΣ:Η επιχείρηση στην οποία εργάζεστε, στα 106 χρόνια του βίου της, έχει δοκιμαστεί και έχει ξεπεράσει πολλές κρίσεις. Κάηκε το κατάστημα του ιδρυτή το 1917 στη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, ξαναφτιάχτηκε μετά….η μεγάλη οικονομική κρίση του 1929, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή….η Απελευθέρωση, βρήκε την επιχείρηση αλώβητη. Διεθνείς κρίσεις μετά, πετρελαϊκή κρίση, τοπικοί πόλεμοι, που όμως όλα αυτά τα γεγονότα επηρέασαν δυσμενώς την παγκόσμια και ιδιαίτερα την ευρωπαΐκή οικονομία, με αποτέλεσμα να πλήξουν και πάλι την επιχείρηση, όμως Αυτή δυνατή, με γερές βάσεις, τα ξεπέρασε όλα….μέχρι και την τελευταία μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση, που άρχισε το 2008 και ξεκλήρισε μεγάλες συναδελφικές ή ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις, την ξεπέρασε και αυτή η Εταιρεία και μπήκε σε άνοδο και σε καλές μέρες, υπό τη διεύθυνση της Τρίτης Γενιάς της ομώνυμης οικογένειας. 

Όλη αυτή η μακρά και αξιοσημείωτη ιστορία και οι γερές βάσεις που έχει η Εταιρεία, εγγυώνται το ξεπέρασμα και αυτής της νέας Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης, που επικουρούμενη από την παγκοσμιοποίηση και την ελεύθερη μετακίνηση του ανθρώπου, των προϊόντων και των ιδεών, θα προσβάλει και το τελευταίο κράτος στην οποιαδήποτε μακρέγονη σπιθαμή του πλανήτη, κάνοντας να ωχριά μπροστά της η κρίση που άρχισε το 2008. 

Είμαι βέβαιος, ότι η επιχείρηση αυτή, μαζί και το Ταμείο Αρωγής, θα σταθεί και πάλι κοντά σε οποιονδήποτε από εσάς πληγεί ιδιαιτέρως από την κρίση, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Με αυτή την Πίστη και τηρώντας ο καθένας από εμάς, όλους τους κανόνες αυτοπροστασίας, αλλά και προστασίας του συνεργάτη και συμπολίτη μας, θα οδεύσουμε όλοι προσβλέποντας στην νέα καλή μέρα. 

Νίκος Παπαποστόλου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s