Πριν από ένα έγκλημα, εφόσον είναι προμελετημένο και υπάρχει χρόνος, ο δράστης προσπαθεί πάντα να προετοιμάσει ένα άλλοθι.

Για την περίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στην προσπάθειά του να προετοιμάσει την ελληνική κοινή γνώμη και να ‘’νομιμοποιήσει’’ την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και τη δική του για το ‘’ξεπούλημα’’ της Μακεδονίας, χρειάστηκε ένα δυνατό έρεισμα. Τί καλύτερο από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, τον υπέρτατο θεσμό, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, και ιδιαιτέρως τον πασίγνωστο, ως μέγα υπερασπιστή της ελληνικότητας της Μακεδονίας, Νίκο Μέρτζο;

Ο Μέρτζος, ξαφνικά, για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει, μεταμορφώθηκε στον Έλληνα Μακεδόνα πολίτη που οι πράξεις του και τα γραπτά του οδήγησαν, τουλάχιστον μία μερίδα Ελλήνων, αλλά και ένα τμήμα των ΜΜΕ, να αρχίσουν να συμβιβάζονται με την υποχώρηση από τα ιστορικά και εθνικά κεκτημένα και τις παραδόσεις μας.

Σοκ προκλήθηκε στην κοινή γνώμη, ιδιαιτέρως δε σε όσους γνώριζαν την εθνική δράση του  Μέρτζου, όταν στις 7 Ιανουαρίου 2018 δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ άρθρο του με τίτλο «Έντιμος συμβιβασμός με το κράτος των Σκοπίων».

Όμως, την απόλυτα οβιδιακή μεταμόρφωση του Μέρτζου διαπίστωσα στις 13 Απριλίου 2018, όταν ο ίδιος μου έστειλε ηλεκτρονικά τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στις 9 Απριλίου 2018 στο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων ΜΙΑ σε σύγκριση με όσα, ακόμα και πριν ένα χρόνο έγραφε. Συγκεκριμένα, με τίτλο «ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ-ΒΟΜΒΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ», έγραφε ο Μέρτζος στις 10 Φεβρουαρίου 2017:

‘’Αμυνόμενα απέναντι στην Μητέρα Βουλγαρία, τα Σκόπια, επιχειρούν να απεγκλωβίσουν τους Σλαβομακεδόνες από την Ιστορία, τον πολιτισμό και την γλώσσα κ.α. που πήραν από τους Βουλγάρους. Αυτό το βαθύτερο νόημα έχει ο φρενήρης «εξαρχαϊσμός» που προσπαθεί να πείσει την αφελή πελατεία του ότι οι Σλάβοι του, μετά 1300 χρόνια «έγιναν» απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά ο Αλέξανδρος, ο Φίλιππος και γενικά οι αρχαίοι Μακεδόνες «δεν ήσαν Έλληνες». Καιρός να εννοήσουν ότι η βόμβα στα θεμέλια του νεαρού Κράτους είναι το σλαβικό ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού», το οποίο καθιέρωσαν στο προοίμιο του Συντάγματος τους όταν ανακηρύχθηκαν ανεξάρτητο κράτος με την ψευδωνυμία ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ το 1991. Διεκήρυξαν ότι: «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι εθνικό κράτος του Μακεδονικού έθνους, συνεχίζει την παράδοση του Ήλιντεν, αποτελεί νόμιμη συνέχεια της Δημοκρατίας του Κρουσόβου, είναι η κοιτίδα όλων των Μακεδόνων και έχει υποχρέωση να φροντίζει όλους τους Μακεδόνες που ζουν στις άλλες χώρες και στα εξωτερικά τμήματα της Ενιαίας Μακεδονίας»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΥ ΜΕΡΤΖΟΥ ΣΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΜΙΑ: ‘’Ευρύτατη δημοσιότητα είχε στο Κράτος των Σκοπίων η συνέντευξη που έδωσε ο Ν.Ι.Μέρτζος στο εκεί κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΜΙΑ με θέμα την επίτευξη μιας έντιμης συμφωνίας ανάμεσα στα δύο γειτονικά Κράτη. Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε με φωτογραφίες στο ΜΙΑ την Δευτέρα 9 Απριλίου 2018, δύο ημέρες πριν την νέα κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ν.Κοτζιά και Ν.Ντιμιτρώφ στην Αχρίδα. (σ.σ. τα bold). Αναδημοσιεύθηκε στην κρατική τηλεόραση, σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες και στο Διαδίκτυο ενώ ταυτόχρονα μεταδόθηκε μεταφρασμένη στην αγγλική. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ένας ΄Ελληνας Μακεδόνας απευθύνεται στην Κοινή Γνώμη των Σκοπίων και μάλιστα με θέμα τις διαπραγματεύσεις’’, γράφουν οι δημοσιογράφοι του ΜΙΑ.

Την συνέντευξη αυτή οι δημοσιογράφοι του ΜΙΑ την αξιοποίησαν στο έπακρον, γράφοντας: ‘’Είναι ανάγκη να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα του ονόματος. Με μία έντιμη συμφωνία σε 20 χρόνια δεν θα υπάρχουν αμφιβολίες, λέει ο Νίκος Μέρτζος, Έλληνας συγγραφέας, ιστορικός, δημοσιογράφος, πρώην σύμβουλος πολλών Πρωθυπουργών της Ελλάδος και πρώην Πρόεδρος της ελληνικής «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών»’’. «…Πρέπει να βρούμε μια λύση ώστε το ένα έθνος να μην προσβάλει το άλλο. …» εξηγεί ο Μέρτζος.

‘’Τον τελευταίο καιρό ο Μέρτζος, μέσω κειμένων και ομιλιών στην Ελλάδα, ζητά να λυθεί το πρόβλημα και η θέση του συμπίπτει με αυτή της ελληνικής κυβέρνησης – συμφωνία με σύνθετη ονομασία.….Σε σχέση με το εάν το όνομα θα πρέπει να είναι στη μακεδονική γλώσσα, αμετάφραστο, ο Έλληνας συγγραφέας θεωρεί ότι θα ήταν καλό να γίνει έτσι αλλά δεν είναι κάτι υποχρεωτικό.

«Θα ήταν καλό να είναι στη γλώσσα σας. Ωστόσο, εάν μια χώρα θελήσει να το μεταφράσει, π.χ. North Macedonia, τι θα κάνουμε; Θα της κάνουμε μήνυση;» σχολίασε ο Μέρτζος’’. (σ.σ. τα bold).

Και καταλήγουν:

Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα, ο Μέρτζος ήταν ένας από τους διοργανωτές των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία το 1992, 26 χρόνια αργότερα δεν υποστήριξε τις διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και ανέφερε συνεχώς ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί συμφωνία με ένα σύνθετο όνομα.

Πριν από δύο εβδομάδες ο Νίκος Μέρτζος παρουσίασε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το νέο του βιβλίο «Το Μακεδονικό Ζήτημα». Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο ηγέτης του κόμματος «Ποτάμι», Σταύρος Θεοδωράκης”.

Συμπερασματικά, μπορούμε να επισημάνουμε το γεγονός, ότι όλες οι εναλλακτικές προτάσεις Νίμιτς αφορούσαν στη σλαβική γλώσσα αμετάφραστες. Από τα: «έθνος», «όνομα όχι υποχρεωτικά αμετάφραστο» και «North Macedonia», ποιος μπορεί να αμφιβάλλει ότι, είτε ο Μέρτζος γνώριζε, ήδη στις 9.4.2018 το τελικό αποτέλεσμα, είτε ότι του ‘’υπεδείχθη’’, με σκοπό τη ‘’νομιμοποίηση’’ του τελικού στόχου ως προς την ονομασία, εθνότητα και γλώσσα;

Για την ιστορική αλήθεια
Νίκος Παπαποστόλου
Μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών                                                                                                               
τ. υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Επικεφαλής της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ για την
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s